Dzisiaj, 20 października klasa Pani Krysi znów miło nas zaskoczyła - przyszła do nas z pięknie przygotowaną inscenizacją wiersza: „Na straganie”. Dzieci były świetnie przygotowane, miały kolorowe stroje i doskonałe nastroje.
Ale i my przygotowaliśmy dla nich niespodziankę. Na podsumowanie naszych wspólnych zajęć o warzywach i owocach przygotowaliśmy w „Maciusiowie” niezwykłą lekcję-poczęstunek. Niezwykłą, bo u samego króla
Tym razem nie chodziło jednak o Króla Maciusia, tylko warzywo, które w tradycyjnej, polskiej kuchni króluje – mowa oczywiście o ZIEMNIAKU
Goście bez trudu wymienili mnóstwo potraw z ziemniaków, chyba wszystkie te,
o których pisała Hanna Łochocka w swoim wierszu pt: „Co można zrobić z ziemniaka”.
Co można zrobić? O, ho!
Mówiąc najprościej:
Sto różnych różności.
Kartoflankę, do innych zup dodatki,
Miskę kopytek patelnię frytek,
Ziemniaczane płatki.
A jeszcze ( palce lizać)
Placki smażone na smalcu.
Z masłem kartofle puree,
Same do ust się pchają
Nie?
I te super ziemniaczki
W mundurkach,
z gorącą chrupiącą skórką,
Wyciągnięte z popiołu, z ogniska,
Gdy mgły się snują dookoła
I iskierka pryska.
Nasi goście dowiedzieli się wielu pożytecznych rzeczy o ziemniaku:
- wartość odżywcza ziemniaków jest niedoceniana,
- ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie, a tyle samo co cukinie,
- mają też pięć razy mniej kalorii niż makarony i kasze,
- kartofle muszą być jednak odpowiednio przyrządzane, by nie straciły witamin i minerałów.
Poznali nazwy, którymi w różnych stronach Polski nazywa się ziemniaki – pyry, grule, kartofle.
Pod koniec naszego spotkania w „Maciusiowie” wszyscy wysłuchali krótkiej bajki „O ziemniaku”, a następnie zajadali się przygotowanymi przez nas pieczonymi ziemniakami. Ale była niespodzianka! Pachniało jesienią…
Wszystkim bardzo smakował nasz poczęstunek, który choć prosty, łączył w sobie wiele smaków.
Przed odejściem do swojej klasy, Pani Krysia wraz ze swoimi uczniami wybrała trzy kompozycje jesienne, które najbardziej im się spodobały. Kompozycje te przygotowaliśmy w świetlicy dzień wcześniej – specjalnie na Święto Ziemniaka Pieczonego, na to szczególne spotkanie podsumowujące cykl lekcji o warzywach i owocach.
Dziękujemy za miłe, mądre spotkania